my lovely songs....


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com

Thursday, April 8, 2010

mari main masak2

ini adalah 2 resepi yg sy teringin sangat nak masak.. bila dah abis belajar nanti boleh la masuk dapur pulak.. hehe.. jom kawan2 belajar masa..

SIAKAP MASAM MANIS

minyak masak
1 ekor ikan siakap - bersihkan dan belah belakang
tepung jagung
garam
kunyit
halia - potong nipis
bawang putih - pecahkan
bawang besar merah - potong bulat
sos tiram
cili sos thai
sos plum
nenas - potong ikut suka
daun ketumbar/daun sup
air 1/2 cawan

cara
keringkan ikan ngn tissue dan lumurkan dengan garam, kunyit dan tepung jagung
gorengkan dalam minyak yg banyak.
goreng hingga garing...angkat

tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia..
bila dah layu, masukan nenas..goreng lagi hingga nenas layu..
masukan sos tiram, cili sos thai dan sos plum
tambah air 1/2 cawan supaya kuah x pekat sangat.
bila dah masak, tuangkan atas ikan yg digoreng tadi... taburkan duan ketumbar atau daun sup..
siappp...

p/s: sekiranye tak ada sos cili thai pun ok je tapi rasanye tak sama...sos cili thai mmg sedap...



KARIPAP PUSING

Bahan-bahan:
1. Doh minyak
300gm tepung gandum
secubit garam
1/4 cawan minyak masak
1/2 cawan air suam
* Campurkan secubit garam ke dalam tepung. Curahkan minyak masak dan gaul mesra tepung dengan hujung jari. Sedikit demi sedikit masukkan air sambil tangan terus menguli sehingga mendapat doh yg tidak melekit di tangan

2. Doh marjerin
150gm tepung gandum
100gm marjerin...sila tambah sedikit demi sedikit sehingga mendapat doh yg tak melekit di tangan.

Untuk inti boleh dipelbagaikan mengikut citarasa masing2. Rinn biasanya menggunakan inti keledek.

Inti keledek
2 biji ubi keledek, dipotong kiub
1 biji bawang besar, dipotong halus
2 ulas bawang putih, dipotong halus
Segenggam udang kering, direndam & ditumbuk ( Guna udang basah pun ok )
3 sudu besar serbuk kari
1 pelepah daun kari
Garam dan gula secukup rasa
Daun bawang dan daun sup secukupnya, dimayang halus

Cara

Tumiskan bawang, masukkan serbuk kari dan tambahkan sedikit air utk mengelakkan tumisan hangus. Masukkan udang, tumiskan lagi sebentar dan masukkan ubi keledek. Tambahkan air sehingga secukupnya merendam keledek. Masakkan sehingga keledek lembut. Perasakan dengan garam dan gula. Masukkan daun daun bawang & daun sup, kacau sebentar dan tutup api.





4 comments:

  1. bestnyeee....malam2 ni aku jadi lapa laaa...yummy2....

    ReplyDelete
  2. yeayyy...suka la blog yana ada resipi..kellass i likee..buleh kak hanis try nanti..tq dear

    ReplyDelete
  3. hai mc na..
    elok la tu blaja msk.. nnt dh nk kawin bleh msk kat suami..hehe..

    paan..
    http://farhazal.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. aku follow mum mc na...
    nok belaja masok sebab nok nikoh nie...muahahaha....bagus2...

    ReplyDelete